5x waarom assessments / voor werkgevers

Voor steeds meer en meer bedrijven zijn online assessments niet meer weg te denken als onderdeel van sollicitatieprocedures of ter ondersteuning van ontwikkeltrajecten voor medewerkers of teams. Maar wat zijn nu juist de belangrijkste voordelen voor jou als werkgever van zulke online assessments?

Een assessment is een middel om te beoordelen of iemand bij jouw organisatie, een bepaald team of de jobinhoud past. Met het resultaat van het assessment krijg je inzicht in de mate van geschiktheid van een professional voor een bepaalde functie. Je krijgt namelijk een breder inzicht in de persoonlijkheidskenmerken, motivatie, kennis en vaardigheden van je (toekomstige) medewerker. Wat een goede indicatie zal geven voor toekomstig gedrag en prestaties op de werkvloer.

5 voordelen voor werkgevers

Voorkom bad hires

De kosten van een bad hire kunnen hoog oplopen. Denk aan: salariskosten, wervingskosten, onboardingskosten,… Een bad hire aannemen kost niet alleen veel tijd en geld, maar kan ook een negatieve impact hebben op de samenwerking en prestaties van het team. Een belangrijke oorzaak van een mismatch, is het ontbreken van de soft skills die voor de rol vereist zijn. Breng daarom al vroegtijdig in je sollicitatieproces de soft skills van je (toekomstige) medeweker in kaart aan de hand van persoonlijkheids- en motivatievragenlijst. In combinatie met een cognitieve/vaardigheidstest geeft dit jou een breder beeld van zowel de soft skills als capaciteiten van de medeweker en kan je gerichter én succesvoller aanwerven.

Vermijd (recruiter) bias

Een kandidaat wordt vaak aangenomen op basis van ‘hoe iemand overkomt’, maar dit zegt in feite weinig over of de kwaliteiten die nodig zijn voor de openstaande functie. In een interview, kan de recruiter zich wel eens laten leiden door onbewuste ‘vooroordelen/stereotypes’. Het inzetten van objectieve, wetenschappelijke onderbouwde testen vermijd deze recruiter bias. In een assessment start iedereen vanuit hetzelfde vertrekpunt. Na het invullen van het assessment zijn de resultaten direct beschikbaar en wordt het eenvoudiger om de uitkomsten van kandidaten te vergelijken.

Bredere intake

Online assessments zijn ideaal voor het genereren van gespreksonderwerpen voor kandidaten die op gesprek komen. Daardoor kunnen gesprekken vaak sneller en doelgericht de diepte in. Het assessment signaleert mogelijke sterktes en uitdagingen van de kandidaat waarop jij vervolgens gericht kan doorvragen tijdens het sollicitatie interview. Zo bekom je bijkomend waardevolle inzichten over de soft skills en vaardigheden van de medewerker die nodig zullen zijn om succesvol te functioneren in de nieuwe functie.

Verbeterde time-to hire

In eerste fase van het sollicitatiegesprek

De inzet van objectieve, gevalideerde online assessments met hoge voorspellende waarde voor performance gedrag op de werkvloer, maakt het mogelijk om een pool aan sollicitanten vooraf te screenen op basisvaardigheden (soft skills/redeneervermogen) die belangrijk zijn voor de functie. Dit maakt de (voor)selectie op afstand mogelijk. Je laat nadien alleen nog maar de potentieel meest geschikte kandidaten op sollicitatie-interview komen. Dit bespaart jou veel tijd en geld.

In laatste fase van het sollicitatiegesprek

Een assessment kan ook waardevol zijn in de laatste fase van het selectieproces. Je gebruikt het assessment als ondersteuning bij de keuze die je moet maken tussen de laatste twee of drie kandidaten. Het voordeel van deze manier van testen is dat je je uiteindelijke keuze niet baseert op gevoel maar je gevoel toetst aan de hand van objectieve resultaten. 

Positieve candidate experience & Employer branding

In een krappe arbeidsmarkt, waar het moeilijk is om talent aan te trekken, moeten sollicitanten een optimale ervaring hebben in het aanwervingsproces. Het inzetten van assessments kan in tegenstelling tot verwachting van velen, kandidaten aantrekken in plaats van afschrikken.

Kandidaten vandaag de dag verwachten iets terug voor de tijd en moeite die ze investeren in een sollicitatie. Een transparante terugkoppeling over de assessmentresultaten en daarbij inzage in de sterkte en valkuilen van de kandidaat zal voor een goede candidate experience zorgen. De kandidaat zal een positief gevoel overhouden aan de organisatie, ook als hij of zij het niet geworden is.

Waarom is dat belangrijk? Als een kandidaat een goede ervaring heeft met solliciteren bij jouw organisatie, is hij of zij eerder geneigd om deze goede ervaringen met anderen te delen.  Zo ben je ook aantrekkelijker voor talent. 

 

Meer weten over online assessments? Neem contact op met onze specialist Karen Celen.

Karen Celen
General Manager
karen.celen@thalento.com

 
Karen Celen