Customer Case - Scapta met HR-verantwoordelijke Caroline Vandewal

Deze week lanceren we een Thalento® Customer Case. We interviewen enkele trouwe Thalento®-klanten om te weten te komen hoe zij onze oplossingen dagelijks gebruiken binnen de organisatie.

We delen met jou graag nieuwe kennis, interessante cases en een hoop goede ideeën om je HR-beleid naar een nog hoger niveau te tillen.

Vandaag kan je het interview lezen met Caroline Vandewal, HR-verantwoordelijke van Scapta. Ontdek hier deze interessante case!

 

Goedemiddag Caroline, eerst en vooral enorm bedankt dat je wil meewerken met deze klantencase. Laten we eerst starten bij jullie - wie is Scapta en wat doen jullie?

Scapta is een toonaangevend ICT-bedrijf dat jouw bedrijfsbeheer vergemakkelijkt aan de hand van Microsoft technologie. Ons team combineert een jarenlange ervaring in ERP, CRM and BI met grote passie voor hun werk. Met open vizier en advies op maat streven we ernaar om de juiste oplossing voor iedere klant te vinden Met ons kantoor gelegen op de Corda Campus in Hasselt focussen we op de implementatie van Microsoft technologieën zoals Dynamics NAV en Dynamics 365 Business Central, Dynamics 365 voor sales, Dynamics 365 voor marketing en business intelligence, dit allemaal voor kleine en middelgrote ondernemingen.

 

Hoe zetten jullie onze assessments in binnen jullie organisatie?

De assessments zitten vast ingebakken in onze sollicitatieprocedure. De eerste stap is een screening van CV en motivatie. Bij interesse nodigen we de kandidaat uit voor een interview met een van de zaakvoerders. In dit verkennend gesprek gaan we dieper in op het CV en de motivatie van de kandidaat. Ook kan hij of zij vragen stellen over Scapta.

Heeft de kandidaat ons overtuigd tijdens het verkennend gesprek? Dan krijgen ze standaard de uitnodiging om de Thalento® Assessments in te vullen. Dit pakket van assessments bestaat altijd uit een Cognitieve Test en de Persoonlijkheids- en Motivatievragenlijst. Wij vinden het uiterst belangrijk om zowel inzicht te krijgen in het logisch redeneervermogen, cruciaal om in IT te werken, als in persoonlijkheid, motivatie en gedrag van een potentiële nieuwe werknemer.

Tijdens het interview met de kandidaat krijg je vaak al een beeld van zijn of haar persoonlijkheid. De resultaten van de Persoonlijkheids- & Motivatievragenlijst dienen vaak als extra bevestiging.

 
 

De tekst gaat verder onder de afbeelding

De Scaptanen

 
 

Hoe pakken jullie de terugkoppeling van de resultaten aan?

In eerste instantie bespreken we de resultaten van alle kandidaten intern tijdens een wekelijks HR-overleg. Samen met de twee zaakvoerders kijken we dan effectief in detail naar de rapporten. We interpreteren in overleg de resultaten. Op basis van dat overleg beslissen we of er eventueel nog een extra toetsing dient te gebeuren bij het Thalento® team.

Zijn er bepaalde uitschieters die we niet kunnen verklaren? Twijfelen we over sommige resultaten? Hebben we tegenstrijdige conclusies? Als we er niet uitkomen, dan stellen we de vraag aan de Thalento® experten om even mee te kijken met de interpretatie van het PERFORM-Rapport. Daarop baseren we dan onze uiteindelijke beslissing of we in zee gaan met deze kandidaat of niet.

Indien een kandidaat vraagt waarom hij of zij geen positief antwoord heeft gekregen, dan proberen we de vertaalslag te maken tussen de resultaten van de assessments, de jobinhoud, het team en bedrijf. We leggen ook uit waarom de kandidaat niet is weerhouden voor de vacature.

 

Hoe is jullie ervaring met ons uitnodigingsproces en hoe ervaren de kandidaten het invullen van de assessments?

Het uitnodigingsproces is heel intuïtief binnen de Thalento® Cloud, het uitsturen zelf vinden we heel makkelijk, in enkele klikken was dat al in kannen en kruiken. Wij hebben nog nooit negatieve reacties gekregen van onze kandidaten in verband met het invullen van de assessments. Wij gaan ervan uit dat dat vlot verloopt.

 

Welke rapporten gebruiken jullie? Hoe ervaar je de interpretatie van deze rapporten?  

In principe gebruiken we enkel het Cognitieve en PERFORM-Rapport. De capaciteitentest is puur een cijfer, wat een vrij duidelijk beeld schetst over de informatieverwerkingsvaardigheden van een persoon. Het PERFORM-Rapport geeft verduidelijking over de persoonlijkheid van de kandidaat. Het rapport is duidelijk opgebouwd en onderverdeeld in clusters. Handig in gebruik en makkelijk te begrijpen, ideaal!

 
 

De tekst gaat verder onder de afbeelding

 
 

Eens de kandidaat is aangeworven, vinden jullie dat de resultaten matchen met het gedrag dat de persoon vertoont op de werkvloer? Hoe ervaren jullie dit?

Eens de kandidaat gestart is, archiveren we de resultaten in het personeelsdossier. Af en toe nemen we deze nog eens door, als voorbereiding op one-to-one’s of formele evaluatiegesprekken. Het rapport helpt ons om gedrag bespreekbaar en verklaarbaar te maken. Ook wanneer er zich specifieke situaties of conflicten voordoen op de werkvloer of bij de klant.

 

Zouden jullie Thalento® aanraden aan anderen?

Absoluut, wij zijn heel enthousiast over het gebruiksvriendelijke platform, de Thalento® Cloud. Nogmaals vinden we het superhandig om de interpretatie zelf te kunnen doen zonder dat daar kostelijke en ellenlange opleidingen komen bij kijken. Alleen maar positieve ervaringen met Thalento®.

 

Heb je in het verleden al ervaring opgedaan met andere assessments tools?

Bij een vorige werkgever maakte ik ook kennis met Thalento® maar ook verschillende andere assessment providers. Vaak was je verplicht om deel te nemen aan enkele dagen opleiding en training, zeer kostelijk en weinig interessant. Ik herinner mij eigenlijk dat je hier nadien nog maar bitter weinig mee deed. Ook zijn veel andere tools dikwijls verouderd en gedateerd in tijd. De Thalento® Cloud ziet er up-to-date uit, zowel voor gebruikers als voor deelnemers van de assessments.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding

 

De Scaptanen

 
 

Gaan jullie Thalento nog in de toekomst gebruiken?

Ja, sowieso gaan we nog gebruikmaken van jullie testing. Jullie zijn niet meer weg te denken uit onze sollicitatieprocedure. Daarnaast onderzoeken we of de Thalento® Oplossingen kunnen ingebed worden in andere HR-processen. Denk hierbij aan persoonlijke ontwikkelplannen met ontwikkeltips rond bepaalde competenties.

Onlangs hebben we een uitvoerige analyse van ThalentMe uitgevoerd, jullie nieuwe oplossing voor je huidige workforce. Enkele collega’s waaronder ikzelf hebben het assessment ingevuld, de feedback was zeer positief. Het rapport bevat zeer nuttige informatie, ook de bijgevoerde ontwikkeltips zijn heel bruikbaar voor onze mensen. Echter zijn we momenteel nog niet klaar als organisatie om dit structureel in te zetten. De resultaten zouden opnieuw in de kast verdwijnen, zonde want de informatie is veel te waardevol. We houden ThalentMe in het achterhoofd, op termijn nemen we deze oplossing zeker opnieuw erbij.

Onze natte droom is om het Scapta-DNA te bepalen. Hoe ziet een succesvolle Scapta Consultant er nu uit qua persoonlijk en motivatie? Hoe gaat hij of zij zich gedragen in een professionele context? Wat is er voor hen nu echt belangrijk in een functie? We hebben hier een globaal beeld over maar matcht het ook met de werkelijkheid? Dat is de vraag.

Je hoort het, nog veel interessante projecten die om de hoek wachten. Hopelijk kunnen we snel aan de slag samen.

 

Bedankt voor dit uiterst aangename gesprek, Caroline. Wij zijn alvast fier dat jullie onze technologie gebruiken om de juiste onderbouwde aanwervingsbeslissingen te maken. Nog veel succes in de toekomst & tot snel!

Jeffrey Excelmans