Een leertraject op maat? Dat hoeft geen extra werk te zijn voor HR
In de zoektocht naar een witte raaf zijn veel bedrijven vandaag tevreden als ze iemand vinden die voor 70% aan een jobomschrijving voldoet. Door de schaarste op de arbeidsmarkt werven ze vaak aan op (soft) skills en gaan ze ervan uit dat de rest wel zal volgen. Natuurlijk komt die overige 30% niet vanzelf en moeten ze dus wel voldoende aandacht besteden aan een leertraject op maat van de medewerker. Dat klinkt als extra druk op de schouders van HR, maar dat hoeft niet zo te zijn. Zeker niet als je met assessments werkt en rapporten rechtstreeks koppelt aan een e-learningplatform.
Als we twintig jaar geleden een nieuwe werknemer wilden aanwerven, volstond het om naar diploma’s en eventuele ervaring van kandidaten te kijken. Assessments dienden voornamelijk om het kaf van het koren te scheiden en de meest geschikte profielen eruit te filteren. Vandaag is dat allemaal een stuk ingewikkelder geworden. Door een gebrek aan profielen is de balans in de richting van de kandidaat gaan overhellen en moeten organisaties steeds vaker zoeken naar mensen die ze op langere termijn in een rol zien groeien. Een hedendaags assessment helpt dan ook om in te schatten of iemand genoeg motivatie heeft, een match vertoont met de cultuur of z’n draai gaat vinden in een team.
Een assessment is een uitstekend startpunt, maar het is geen garantie om een succesvolle loopbaan in een organisatie uit te bouwen. Zeker niet als het luikje ‘ontwikkeling’ onaangeroerd blijft. Wat is er nodig voor een kandidaat om op termijn sterker te worden in bepaalde competenties en door te groeien in het bedrijf? Al te vaak blijft een assessmentrapport na de selectieprocedure in de schuif van HR liggen. Nochtans kan het heel waardevol zijn om zo’n rapport ook te delen met andere afdelingen, zoals Learning & Development’ (L&D). En uiteraard moet het ook helder genoeg opgesteld zijn, zodat werknemers er zelf mee aan de slag kunnen om hun skills en kennis uit te breiden.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Assessments koppelen aan e-learnings
Daarom is het een goed idee om een assessmentoplossing aan een e-learningplatform te koppelen. Dat kan bijvoorbeeld een bibliotheek zijn met online lessen die medewerkers op eigen tempo kunnen volgen. Veel bedrijven hebben ooit al in zo’n leersysteem geïnvesteerd, maar zien dat hun mensen er in de praktijk niet veel mee doen. Enerzijds omdat werknemers er hun weg niet in vinden, en anderzijds omdat het te weinig gepersonaliseerd is en ze het nut van de lessen niet begrijpen. Dankzij een assessmentrapport dat scores aan bepaalde competenties toekent, kunnen ze wel in één oogopslag zien aan welke skills ze kunnen werken en wat ze nodig hebben. Als dit dan nog eens automatisch verbonden is met lessen op het e-learningplatform, wordt de drempel om te leren nog verder verlaagd.
Techsharks is een voorbeeld van een bedrijf dat assessments en e-learnings met succes aan elkaar wist te knopen. De HR-dienstverlener levert technologische vakspecialisten voor opdrachten in de maakindustrie en werkt met het leerplatform Goodhabitz. Ze wilden er echter voor zorgen dat hun mensen veel actiever gebruik zouden maken van de leermogelijkheden. Wie vandaag bij het bedrijf solliciteert, krijgt na een assessment via Thalento® een helder feedbackrapport in handen. Dankzij de directe link met het leerplatform kunnen hun mensen vanaf de onboarding bepalen welke individuele competenties ze willen behalen en welke lessen ze kunnen volgen om zich bij te scholen. Het laat de career owner dus toe om meer dan ooit de touwtjes van z’n eigen carrière in handen te nemen.
De focus op ontwikkeling is uiteraard een sterke troef in het recruitmentproces van kandidaten. Vooral jongere werknemers vragen naar mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. Soms is dat zelfs even belangrijk als het loon dat ze aangeboden krijgen. Door met een assessment te werken en dit aan een leerplatform te koppelen, toon je als bedrijf onmiddellijk dat je deze boodschap ernstig neemt.
Een digitaal leerplatform hoeft de optie van klassikale lessen overigens niet uit te sluiten. Het kan een aanvulling zijn om het beste van beide werelden te bieden. Zo zien we dat klassikale opleidingen na het volgen van een kort digitaal traject veel sneller op de praktijk kunnen focussen en er dus minder tijd verloren gaat. Mensen gaan ook vaker concrete vragen stellen waar ze in hun beroepscontext baat bij hebben. Binnen Goodhabitz zijn opleidingen over leiderschap bijvoorbeeld erg populair. Als deze (toekomstige) leiders een deel van het traject online kunnen volgen, hoef je hun agenda bijgevolg niet te zwaar te belasten.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Minimale druk op HR
Een goed uitgebouwd assessment- en leersysteem heeft ook voordelen voor de HR-afdeling van een bedrijf. HR-teams hebben vaak handen te kort, omdat vacatures moeilijk ingevuld geraken. Daarnaast werken veel HR-professionals op freelance basis en is het dus niet eenvoudig om kennis aan boord te houden. Daar komt nog eens bij dat het HR-team in veel Belgische organisaties ook over de payroll moet waken en ze dus weinig tijd hebben om zich met werknemers bezig te houden. Nochtans hebben die medewerkers hun aandacht meer dan ooit nodig, want niemand wil vandaag een nummer in een bedrijf zijn. Vaak zien organisaties talent vertrekken omdat ze niet genoeg in doorgroeimogelijkheden hebben geïnvesteerd of omdat mensen zich niet gelukkig voelen in hun huidige job.
Zeker wanneer nieuwe rollen moeten worden ingevuld, loont het de moeite om eens intern te kijken. Iemand kan bijvoorbeeld ervaring hebben met het organiseren van evenementen voor de scouts, maar die organisatorische vaardigheden in z’n bestaande rol niet nodig hebben. Misschien liggen er voor deze persoon nieuwe uitdagingen in projectmanagement en zal hij/zij daar meer voldoening uithalen? Zonder een goede assessmentoplossing kan de werkgever hier niet van op de hoogte zijn. En in een volgende stap moet je er dus ook ontwikkeling aan koppelen, zodat de werknemer z’n sterke punten kan uitbouwen en eventuele valkuilen kan aanpakken.
Een oplossing zoals in het voorbeeld van Techsharks ontlast de HR-professional en geeft de werknemer meer gepersonaliseerde mogelijkheden om het eigen carrièrepad te beheren. Aangezien technologie een deel van het werk overneemt, zal HR zich weer meer met z’n kerntaak kunnen bezighouden: nagaan of de mensen in het bedrijf zich goed voelen en polsen naar de noden die ze ervaren.
Meer weten over online assessments? Neem contact op met onze specialist Karen Celen.
Karen Celen
General Manager
karen.celen@thalento.com