6 vragen die je absoluut wil beantwoord zien over Learning Agility
Voorspellen hoe succesvol een nieuwe medewerker zal worden is niet voor de hand liggend. Het is al helemaal niet eenvoudig om dit te voorspellen in zulke veranderende tijden. De marktsituatie, jobs en het werkveld wijzigen voortdurend en niemand weet nog van welk hout pijlen maken. Hoe ga je nu voorspellen of iemand zal passen in het team? Is er een fit aanwezig met het team, de manager of jobinhoud? Zal de medewerker de verwachtingen inlossen en doorgroeien? Allemaal vragen waar HR-specialisten een antwoord op dienen te vinden.
Intelligentie en diplomatie zijn niet langer de enige voorspellers van succes op de werkvloer. Learning Agility kan een antwoord bieden om nieuwe talenten in kaart te brengen. Zoek naar mensen die kunnen meegroeien met de job of het bedrijf. Medewerkers met een hoge wendbaarheid of leervermogen gaan zich makkelijk aanpassen aan veranderende of nieuwe situaties.
Thalento® & TalentLogiQs goten het Learning Agility concept in een meetbaar model: het Learning Agility Assessment maakte zijn intrede.
Vandaag hebben we een gesprek met onze HR-Psycholoog Brett Plu, die het project van Learning Agility mee begeleid heeft binnen Thalento®. Met hem lossen we 6 vragen op rond Learning Agility, 6 vragen die je absoluut wil beantwoord zien over Learning Agility.
Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is not to stop questioning (~Albert Einstein)
Hallo Brett. Laten we met de deur in huis vallen. Leg ons nog eens kort uit in je eigen woorden. Wat is Learning Agility nu eigenlijk? Want daar bestaat nogal wat verwarring over.
Learning Agility is weten wat je moet doen als je niet weet wat je moet doen. Het is een verzameling van persoonlijke kenmerken die allen wijzen richting een zekere wendbaarheid en omgang met veranderende omstandigheden.
Learning Agility is het intrinsieke vermogen van een individu om te leren uit eerder gemaakte fouten, maar ook om nieuw en efficiënt gedrag aan te leren uit ervaringen die een andere aanpak vereisen. Mensen die een hoge Learning Agility bezitten vallen op door hun nieuwsgierigheid en durf om te experimenteren om op deze manier zichzelf te ontwikkelen. Ze nemen hun eigen carrière in handen en trachten iets van zichzelf te maken. Waar andere medewerkers vastgeroest zijn aan oude gewoonten, zullen Agile medewerkers gemakkelijk meevloeien met de stroomversnellingen van het werkleven en ook taken buiten hun eigen rol durven opnemen. In feite is Learning Agility een mindset die perfect aansluit op de noden in het hedendaagse werkklimaat.
Agility is fundamental to leading a team through times of change (~Sandra E. Peterson)
Lees verder onder de afbeelding.
Bedankt voor je duidelijke uitleg. Waarom is Learning Agility nu net zo belangrijk in het hedendaags werkklimaat? Wat maakt het uniek volgens jou?
Learning Agility is de laatste jaren enorm in populariteit gegroeid. En dat is niet verwonderlijk. Het werklandschap van vandaag is niet meer wat het vroeger was en is ook niet wat het later zal zijn. Men realiseert nu dat het werkleven gekarakteriseerd is door continue onvoorspelbare veranderingen. Denk maar aan hoe de recente gezondheidscrisis en bijbehorende lockdowns je eigen werkleven hebben veranderd. Plots moesten massa’s mensen vanuit hun eigen huis werken. Dit zonder de vaste sociale contacten en leuke praatjes aan het bureau of soms zonder voldoende kennis van technologische hulpmiddelen om zich van thuis uit te kunnen organiseren. Zulke veranderingen dragen een sterk onvoorspelbaar karakter waar we ons continu aan moeten aanpassen. Maar we hollen telkens achter de feiten aan om ons toch maar richting deze veranderingen te kunnen organiseren. Dat is exact waar Learning Agility aan te pas komt. Snel kunnen schakelen en aanpassen aan zulke veranderende omstandigheden.
Verder heeft men ook geleerd dat Learning Agility daadwerkelijk een grote voorspeller vormt voor jobsucces. Wie op dit moment de ideale kandidaat is met de juiste opleiding en ervaring, kan binnen een aantal jaar ook tegen uitdagingen botsen waar hij of zij onvoldoende capaciteiten voor heeft om mee om te gaan. Denk maar aan een promotie van een medewerker of mobiliteit naar een andere functie waarbij plots nieuwe taken opduiken. Plots moet iemand een nieuwe rol en nieuwe taken opnemen waar men wellicht nog geen affiniteit mee heeft, te traag mee weg zal zijn en hierdoor motivatie kan verliezen.
Daarbovenop zijn zogenoemde ‘bad hires’ maar al te herkenbaar geworden voor werkgevers. Je werft iemand aan met naar jouw buikgevoel de juiste professionele achtergrond, maar eens op de werkvloer kan deze persoon plots niet presteren zoals je initieel had gehoopt. Hij of zij leert te traag de kneepjes op de nieuwe werkplek en kan de constante stroom van nieuwe informatie niet meer volgen. Agile medewerkers zijn hier sneller mee weg waardoor jobsucces mogelijk kan worden gemaakt.
Lees verder onder de afbeelding.
Moeten we dan voornamelijk kijken naar Learning Agility om jobsucces te voorspellen? Maken ervaring en opleiding dan niets meer uit?
Neen, helemaal niet. Opleiding en ervaring zijn nog steeds de grootste voorspellers voor iemands jobsucces en dit zal niet snel veranderen. Echter is het vinden van ‘de witte raaf’ met de juiste professionele achtergrond een grote uitdaging geworden, waardoor we ons moeten openstellen voor andere voorspellers. Het handige van Learning Agility is dat je dit intrinsieke potentieel bij iedereen zou kunnen terugvinden, terwijl niet iedereen de exact gewenste professionele achtergrond bezit.
Learning Agility geeft je als het ware een aanvullende insteek op iemands potentieel dat niet meteen meetbaar is wanneer we ons enkel en alleen focussen op iemands opleiding en ervaring. Er moet dus een zekere ‘mindswitch’ worden gemaakt bij werkgevers om ook verder dan louter de professionele achtergrond te durven kijken. Doch zien we het meer en meer gebeuren dat werkgevers Learning Agility indirect gaan bevragen tijdens sollicitatiegesprekken. Ze polsen dan vaak naar leergierigheid of flexibiliteit om toch zicht te krijgen op het wendbaarheidsniveau van een potentiële collega. Sommigen zijn de ‘switch’ dus al aan het maken.
Kan iemand met een hoge Learning Agility dan overal aan de slag gaan? Maakt hij of zij dan nog wel fouten?
De vraag is dan of we mensen die beschikken over een bepaald niveau van Learning Agility dan zien als perfecte individuen? Absoluut niet, integendeel zelfs! Het zijn juist het type mensen die fouten DURVEN maken en hier bijgevolg ook uit kunnen leren. Hun mindset is gefocust op het zien van fouten als een opportuniteit om zichzelf te ontwikkelen.
Hij of zij zal zich in nieuwe situaties snel kunnen aanpassen en nieuw, effectief gedrag stellen wanneer dit is vereist. Maar superhelden die alles vlekkeloos aanpakken zijn het zeker niet. Fouten maken is onlosmakelijk verbonden in de menselijke natuur. Hoe graag we de perfectie ook willen nastreven als medewerker, collega of werkgever heeft iedereen ruimte om te groeien en te leren uit voorgaande fouten. Agile mensen hebben besef van de eigen ontwikkelpunten en zullen sneller kunnen leren uit voorgaande fouten dan niet-Agile individuen.
Is Learning Agility dan een vaardigheid die we kunnen ontwikkelen/trainen?
Ja! Echter moet er wel een belangrijke nuance worden gemaakt. Leren is een vaardigheid die verweven zit in onze menselijkheid. Alle mensen kunnen leren! In feite zou iedereen bijgevolg met de juiste mindset over een goede Learning Agility kunnen beschikken. Jammer genoeg is dit niet zo eenduidig. Mensen kunnen enorm verschillen. Om Learning Agility te kunnen ontwikkelen moet er een verandering plaatsvinden in de mindset van het individu. De ene persoon gaat zijn of haar Learning Agility sneller kunnen ontwikkelen dan de andere wanneer hij of zij ergens al over dergelijke mindset beschikt. Sommige mensen zullen van nature al meer uitdaging trachten te zoeken om zichzelf te kunnen ontwikkelen of zich flexibel durven opstellen en hierdoor nieuwe ervaringen opdoen.
Zulke mindset is meer weggelegd voor de ene dan voor de andere persoon, maar ontwikkelen van je leervaardigheid is absoluut mogelijk. Hiervoor moeten concrete knelpunten worden bekeken en aangepakt. Waarom is de persoon meer geneigd om vast te houden aan verouderde gewoonten? Is hij of zij bang voor het onwetende van veranderingen? Ziet hij of zij fouten wel als een mogelijkheid tot groeien? Het stellen van zulke vragen kan je meer inzicht geven in waar iemands wendbaarheid klem loopt om deze vervolgens trachten te ontgrendelen.
Lees verder onder de afbeelding.
Hoe kan ik nu weten of een kandidaat over een goede Learning Agility beschikt?
Het concept van Learning Agility is in de loop der jaren al veel bestudeerd. Men is erin geslaagd om alle kenmerken behorend tot dit concept te verzamelen en deze vervolgens meetbaar te maken aan de hand van gerichte vragenlijsten. Thalento® speelt hier dus verder op in door de ontwikkeling van het Learning Agility Assessment.
Het geeft je als het ware een wetenschappelijke basis om objectieve uitspraken over iemands wendbaarheid te kunnen doen. Louter afgaan op het eigen buikgevoel is bewezen om onvoldoende te zijn in het maken van correcte keuzes voor een kandidaat. Zulke subjectieve gevoelens wijzen ons niet altijd in de juiste richting en moeten we dus deels vanaf stappen. Dit door ze te staven met bijvoorbeeld een objectief meetinstrument.
We grijpen snel terug naar ons eigen buikgevoel en intuïtie vanwege het gemak om zo tot snelle interpretaties te komen. Echter schieten we door enkel deze middelen te gebruiken vaak nog te kort. Iemand presteert bijvoorbeeld enorm goed in de huidige functie, waardoor men denkt aan hem of haar te promoveren tot regiomanager. De reflex is al snel om deze verandering door te voeren gebaseerd op ons buikgevoel bij de geleverde prestaties. De kans is echter groot dat deze promotie niet rechtstreeks tot succes zal leiden. Wellicht wordt deze persoon helemaal niet warm van leidinggeven en overzien van zulke grote processen. Hij of zij voelt zich meer comfortabel bij zekere situaties en in de huidige job. Bijgevolg zal deze persoon toch optimaal functioneren door het behouden van de eigen functie. Zulke bijkomende afwegingen moeten meer en meer gemaakt worden.
Alvast bedankt voor je verduidelijking, Brett. Zo zijn we weer wat wijzer geworden over alle mysteries rond Learning Agility.
Het Learning Agility Assessment - een meetbaar model
Heb je nog vragen over het Learning Agility Assessment, het rapport of de wetenschappelijke onderbouwing? Ga naar https://learning-agility.thalento.com.
Neem deel aan het webinar op 4 oktober om 11u00
Wist je dat we op dinsdag 4 oktober om 11u00 een webinar organiseren voor iedereen die meer wilt leren over Learning Agility? Meer informatie over dit gratis webinar & inschrijvingen vind je op https://thalento.clickmeeting.com/intelligentie-en-diploma-niet-langer-enige-voorspellers-van-succes-op-de-werkvloer/register
Heb je nog concrete vragen? Contacteer gerust onze HR-Psycholoog Brett Plu.