Uitbreiding CUBES Competenties - met interviewvragen, coachingsadviezen en ontwikkeltips om competenties te ontplooien
Het ideale hulpmiddel voor recruiters, leidinggevenden, HR-professionals en werknemers.
Elke HR-professional kent de ‘war for talent’. Het aantrekken en behouden van de juiste mensen blijft een uitdaging. Maar hoe herken je de juiste talenten voor je organisatie? In veel gevallen kijken we naar een match tussen diploma of ervaringen en een bepaalde functie. Maar is één plus één altijd gelijk aan twee? Leiden diploma’s en/of ervaringen altijd naar de verwachte prestaties? Zeker niet altijd.
Als we dieper graven om verborgen talenten, sterktes of uitdagingen te ontdekken komen we iets tegen dat we competenties noemen.
1. Wat zijn competenties?
Dit zijn vaardigheden, kennis, capaciteiten en gedragingen die nodig zijn om een professionele rol succesvol in te vullen. Ieder van ons heeft een unieke combinatie van competenties die bepaalt hoe we onze vaardigheden inzetten, op welke manier we werken en hoe we onze persoonlijkheid presenteren.
2. Waarom zijn competenties belangrijk?
In HR-domeinen zoals werving & selectie, prestatiemanagement, talentontwikkeling, Learning & Development is het meten van competenties een absolute meerwaarde. Door prioriteit te geven aan competenties kan HR ervoor zorgen dat de juiste personen op de juiste plaats terechtkomen en dat werknemers hun volledige potentieel kunnen ontwikkelen. Bovendien kunnen organisaties de juiste mensen aan boord houden, hun succes verhogen en hun strategische doelen bereiken.
Waarom steeds meer bedrijven competenties in kaart brengen?
Maken je uniek
Zeggen iets over je persoonlijkheid
Vertellen meer over je manier van werken
Geven weer hoe je je skills toepast
Brengen je sterke punten & uitdagingen aan het licht
3. Hoe wij competenties meten? Met CUBES!
CUBES maakt het gemakkelijk om competenties te meten.
CUBES is een competentiemodel dat het mogelijk maakt om op een duidelijke en objectieve manier een beeld te krijgen in iemands competenties. Ons competentiemodel bevat 52 competenties die gemeten worden door een unieke combinatie van prestatiebeoordelingen, vragenlijsten, cognitieve & vaardigheidstesten en een zelf-beoordelingsvragenlijst. Het geeft een betrouwbaar beeld van de talenten, capaciteiten en het potentieel van iemand om zijn of haar prestaties in een specifieke functie te kunnen voorspellen. Je bepaalt zelf hoeveel en welke specifieke competenties je meet, volledig op maat van jouw organisatie!
4. Uitbreiding CUBES Competenties - met interviewvragen, coachingsadviezen en ontwikkeltips.
Onze klanten hebben hun weg al langer gevonden naar het CUBES Competentiemodel. Vandaag de dag wordt CUBES ingezet tijdens werving en selectie, talentontwikkeling, interne mobiliteit en coachingsgesprekken.
Om HR-professionals en leidinggevenden bijkomende handvaten aan te reiken in het ontdekken, inzetten en ontwikkelen van talenten, hebben we CUBES uitgebreid.
De CUBES-uitbereiding wordt nog meer het ideale hulpstuk voor HR-diensten en bestaat uit:
competentiegerichte interviewvragen voor recruiters
coachingsadviezen voor leidinggevenden
ontwikkeltips voor werknemers
4.1. Interviewvragen:
Waarom?
Met het toevoegen van competentiegerichte interviewvragen maken we het mogelijk om vaardigheden, kennis en capaciteiten dieper te bevragen. Door de juiste vragen te stellen, kan de recruiter de prestaties van een kandidaat in het verleden evalueren en bepalen of hij/zij de functie effectief kan uitoefenen. Ook maken deze vragen het mogelijk om inzicht te krijgen in de normen en waarden van een persoon en de culturele fit met het bedrijf.
Wat?
Onze competentiegerichte interviewvragen zijn gebaseerd op de STAR-methode. STAR staat voor SITUATIE, TAAK, ACTIE en RESULTAAT. Door deze vragen te stellen kunnen we gedrag in het verleden achterhalen en toekomstig gedrag voorspellen. Voor elke competentie zijn er specifieke vragen die het mogelijk maken om kennis en gedragingen aan het licht te brengen. De vragen zijn opgebouwd uit hoofd- en subvragen die als leidraad kunnen dienen tijdens een diepte-interview.
Op het rapport krijg je voor elke competentie 4 hoofdvragen te zien met elk hun eigen subvragen. Door deze vragen te gebruiken kan je een duidelijke structuur aanhouden om de kandidaat beter te leren kennen.
Voorbeeldrapport?
In deze screenshot uit het voorbeeldrapport vinden we de competentie ‘Analyseren’. Op basis van de behaalde score, in dit geval een score 2, concluderen we dat deze persoon in staat is om beschikbare informatie te begrijpen en in vraag te stellen. Hij/zij kan voor de hand liggende elementen met elkaar verbinden en een eenvoudige analyse uitvoeren. Maar bij nieuwe materie heeft deze persoon nog duidelijke uitleg nodig.
Toepassingen?
Aan de hand van de score krijgen we een eerste indruk van de persoon, maar hoe kunnen we deze competentie nu nog beter evalueren? Door gerichte vragen te stellen. Bijvoorbeeld: “kan je een voorbeeld geven van een situatie waarin je analyse heeft geleid tot een positieve uitkomst?” en “Hoe zou je het in de toekomst aanpakken?” Zulke vragen geven de persoon de kans om na te denken over zijn aanpak en concrete voorbeelden te geven. We krijgen diepere inzichten in de vaardigheden en het gedrag dat hij/zij in het verleden heeft gesteld. Zo brengen we het functioneren in kaart en kunnen we sterktes en ontwikkelpunten onderscheiden.
4.2. Coachingsadviezen:
Waarom?
Vaak zijn leidinggevenden medewerkers die doorgegroeid zijn. Maar hoe manage je een groep mensen? Niet door technische vaardigheden en vakkennis, maar door kennis van je teamleden. Door coachingsadviezen op te nemen in CUBES, willen we leidinggevenden ondersteunen in het ontdekken en ontwikkelen van talenten binnen hun team. We willen niet alleen de aandacht vestigen op de medewerkers, maar ook op de leidinggevenden. Onze coachingsadviezen zorgen ervoor dat je als leidinggevende ook gaat nadenken over je eigen aanpak.
Wat?
Onze coachingsadviezen richten zich specifiek op leidinggevenden en reiken handvaten aan om medewerkers beter te ondersteunen. Door duidelijke adviezen te geven willen we leidinggevenden helpen om zich te focussen op de talenten en vaardigheden van hun teamleden. Voor elke competentie krijg je 4 coachingsadviezen te zien waarmee je aan de slag kan om je teamleden te helpen om hun doelen te bereiken en zich verder te ontwikkelen.
Voorbeeldrapport?
In deze screenshot uit het voorbeeldrapport krijgen we een score 2 te zien op de competentie ‘Mentale weerbaarheid’. We stellen vast dat deze persoon doelgericht kan functioneren, maar vatbaar is voor druk van de omgeving. Bij aanhoudende druk en stress kunnen emotionele reacties optreden.
Toepassingen?
Op basis van de score krijg je als leidinggevende te zien dat druk een belemmerende factor kan zijn. Maar hoe kan je je teamleden nu ondersteunen? Door gebruik te maken van onze coachingsadviezen.
Bijvoorbeeld: “Bekrachtig situaties die ondanks druk en stress tot een goed einde worden gebracht” Deze dienen om teamleden te ondersteunen en ze te helpen in hun ontwikkeling. Door je aandacht te richten op het functioneren van de persoon kan je begrip tonen, motiveren en bekrachtigen. De coachingsadviezen staan je bij om, als leidinggevende, de situatie op een positieve manier aan te pakken.
4.3. Ontwikkeltips:
Waarom?
It’s about people. Het gaat altijd om mensen. We hechten veel belang aan feedback en professionele ontwikkeling. Met deze ontwikkeltips, opgenomen in CUBES, kan je mensen hun potentieel laten bereiken. Deze tips zijn gericht op de persoon die het assessment invult en hebben als doel om inzicht te geven in de eigen vaardigheden en capaciteiten.
Wat?
Onze ontwikkeltips zijn bedoeld om de deelnemer op verschillende manieren te helpen. Ze geven inzicht in hun eigen capaciteiten, handvaten om zichzelf te ontplooien en zelfvertrouwen te verhogen. Voor elke competentie krijg je een duidelijke ontwikkeltip te zien, dat geschreven is voor een specifieke competentie-niveau. Op het rapport krijg je 3 ontwikkeltips te zien waar je mee aan de slag kan gaan. Als HR professional kan je deze tips gebruiken om gericht feedback te geven aan je kandidaat.
Voorbeeldrapport?
In deze screenshot van het voorbeeldrapport krijgen we de competentie ‘Actief luisteren’ te zien. Deze persoon behaalt een score van 3, wat aangeeft dat hij/zij actief kan luisteren naar onderwerpen die boeiend zijn. Hij/Zij geeft ruimte aan anderen om zich uit te drukken, maar non-verbale signalen worden in beperkte mate opgevangen.
Toepassingen?
De ontwikkeltips die je te zien krijgt zijn specifieke tips gebaseerd op de score. Deze helpen de deelnemer om te investeren in persoonlijke ontwikkeling en professionele groei. Tips zoals: “vraag door en toets daarbij steeds af of je het goed begrepen hebt”, helpen je bewust te worden van je eigen gedrag en aan je ontwikkelpunten te werken.
5. Schrijf je in voor het CUBES-webinar op 9 mei om 11u00
Graag nodigen we je uit voor ons gratis webinar over de CUBES-uitbreiding.
Om 11u gaan we van start en duiken we dieper in op het belang van competenties, ons CUBES-competentiemodel en de waarde van de uitbreiding. In een 45-tal minuten (met mogelijkheid tot vragen) brengen we onze interviewvragen, coachingsadviezen en ontwikkeltips aan het licht en geven we een inkijk binnen de verschillende toepassingen.
Mis het niet en schrijf je nu in. Klik hier of via onderstaande knop.