5 manieren om meer uit je eindejaarsgesprekken te halen
Het is weer bijna zo ver, de eindejaarsgesprekken naderen. Voor velen onder ons niet alleen een spannende maar ook belangrijke periode. Voor medewerkers én voor werkgevers.
Een eindejaarsgesprek is de ideale gelegenheid om een open gesprek aan te gaan met je medewerkers en om werktevredenheid te vergroten. We praten namelijk over een eindejaarsgesprek, geen beoordelingsgesprek! De doelstelling is de verwachtingen van medewerker en werkgever op elkaar af te stemmen, concrete afspraken te maken over de samenwerking en een brug te slaan naar de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker. Uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. Als jij erin slaagt om tijdens het gesprek het aanwezige talent te versterken zal dat de motivatie, het werkgeluk en de betrokkenheid van je medewerkers alleen maar verhogen; een competitief voordeel op een krappe arbeidsmarkt!
Ben jij wel zeker dat jouw eindejaarsgesprekken hun doelstelling niet missen en ook effectief toegevoegde waarde hebben? Ben je er zeker van dat de medewerker niet met nog meer vragen blijft zitten? Weet de medewerker hoe hij/zij aan de slag kan gaan met de gegeven feedback?
Zetten deze vragen jou ook aan het denken? Lees dan verder hoe we dit voor alle partijen efficiënter kunnen laten verlopen.
Met ThalentMe haal je op 5 manieren meer uit jouw eindejaarsgesprek:
1. Een goede voorbereiding is cruciaal
2. Verlies soft skills niet uit het oog
3. Onderbouw wat je zegt
4. Focus op persoonlijke ontwikkeling
5. Efficiënt en gestructureerd; scheer iedereen over dezelfde kam
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
1. Een goede voorbereiding is cruciaal
Een drukke eindejaarsperiode voor de boeg en dan nog het belangrijkste gesprek van het jaar op komst. Soms ontbreekt het je aan tijd, soms aan inspiratie om dit gesprek op een goede manier voor te bereiden. Je neemt je nota’s van het voorgaande jaar erbij en werkt enkel daar dan maar op verder. Jammer, want dit gesprek zou heel wat toegevoegde waarde kunnen hebben!
ThalentMe is een online bevraging die je doet stilstaan bij wat jij als persoon nu echt belangrijk vindt. Waar je van houdt, maar anderzijds ook waar je je minder comfortabel bij voelt. Wat je motiveert, maar ook waar je behoefte aan hebt in een werkomgeving. Want weten we dit eigenlijk wel écht? Van zodra je de vragenlijst hebt ingevuld, ontvang je een geautomatiseerd feedbackrapport: zeer handig voor wat extra inspiratie bij de voorbereiding van een eindejaarsgesprek.
2. Verlies soft skills niet uit het oog
Een terugblik op het afgelopen jaar betekent vaak een opsomming van taken die goed of met moeite zijn verlopen waarbij we de neiging hebben om uitsluitend op harde cijfers te focussen. Wat we echter vergeten is dat aan de oorsprong van successen en uitdagingen vaak Soft Skills liggen. In plaats van te focussen op taken en de oppervlakte van problemen, loont het om ook een keertje dieper te graven door je persoonlijkheid en motivatie te benoemen.
Het ThalentMe-Rapport geeft je meer inzage in deze Soft Skills: opgedeeld in je talenten, je potentieel en uitdagingen. Het leuke is; deze werken functieoverschrijdend! Elk talent kan een toegevoegde waarde hebben binnen een functie of afdeling. Wat jammer, als jij vandaag niet al je talenten benut? Een ideale kans om met je leidinggevende op zoek te gaan naar hoe je volledige potentieel benut kan worden. Want we weten allemaal, iets dat we graag doen, doen we beter!
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
3. Onderbouw wat je zegt
Niets zo vervelend en inefficiënt dan een medewerker die feedback langs zich neer legt omdat hij/zij gevoel heeft dat dit slechts de opinie is van één persoon. Als werkgever kan je hierop inspelen door je gesprek goed te onderbouwen. Bekijk iemands talenten en ontwikkelpunten objectief en niet vanuit je eigen buikgevoel. Je eigen biases en gedachten over een persoon geven soms meer kleur aan een gesprek dan je denkt.
In het ThalentMe-Rapport worden je talenten, je potentieel en je uitdaging geselecteerd in vergelijking met een referentiegroep (bijvoorbeeld; een algemeen werkende populatie in België). Kort door de bocht zouden we jou als persoon vergelijken met een “gemiddelde Belg”, en zijn je talenten de Soft Skills die je beter beheerst dan deze gemiddelde persoon. Dit objectiveert de scan en zorgt ervoor dat de aanvaarding van feedback vaak groter is. Bovendien voorziet het rapport een onderdeel waarin je kan zien hoe iemand zichzelf nu zou scoren. Zo kan je eenvoudig zien of iemand de eigen talenten onder- of net overschat!
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
4. Focus op persoonlijke ontwikkeling
Wat na het gesprek? Een eindejaarsgesprek zonder opvolging mist zijn doel. Ondanks dat de meer informele één op één gesprekken goed hun ingang vinden, verwachten we ook veel van leidinggevenden en moeten we erkennen dat een korte opvolging langs hun zijde niet altijd lukt. Heb je er al aan gedacht om de medewerker zelf meer eigenaarschap te geven over zijn/haar loopbaan?
Het ThalentMe-Rapport geeft handige ontwikkeltips mee aan de medewerker, kort en bondig, waarmee hij/zij zelf aan de slag kan om zijn/haar potentieel verder te ontwikkelen. Louter en alleen het voorhouden van een spiegel en het bewustzijn van de medewerker aanwakkeren met betrekking tot zijn/haar soft skills, kan de medewerker al voldoende stimuleren om pro-actiefopportuniteiten aan te vatten en hiermee aan de slag te gaan. Handig toch, gezien de krappe arbeidsmarkt? Misschien zelf een opstapje naar jobcrafting? Heel cool!
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
5. Efficiënt en gestructureerd; scheer iedereen over dezelfde kam
Veel organisaties trachten een strakke structuur te brengen in hun eindejaarsgesprekken met als doelstelling elke medewerker zo eerlijk mogelijk te beoordelen en iedereen over dezelfde kam te kunnen scheren. Heel moeilijk natuurlijk, want de ene leidinggevende of medewerker is de andere niet. Bovendien, wil je ook vermijden dat er te veel van je eigen tijd kruipt in de voorbereiding van zo een gesprek. Wat als er een hulpmiddel was dat je kan ondersteunen om de voorbereiding al te maken?
ThalentMe is een hulpmiddel dat de medewerker zelf kan invullen, waarbij hij/zij zelf toegang heeft tot de resultaten op een geautomatiseerde manier en waartoe de leidinggevende ook inzage kan hebben. Een ideale gespreksopener voor beide partijen. Voor leidinggevenden die het toch wat lastiger vinden om een open gesprek aan te gaan met medewerkers over talenten, potentieel en persoonlijke ontwikkeling bieden we workshops aan die de leidinggevende hiermee op weg helpen. Als leidinggevende wil je het namelijk ook graag weten wat je medewerkers motiveert, welke ondersteuning ze nodig hebben en welke capaciteiten ze mogelijks nog hebben die van toegevoegde waarde kunnen zijn binnen je team?
ThalentMe: een eindejaarsgeschenkje voor je medewerkers
Thalento® ontwikkelt al jarenlang oplossingen die persoonlijkheid, motivatie, redeneervermogen en vaardigheden van kandidaten en/of medewerkers in kaart brengen. Onze klanten kunnen deze oplossingen inzetten op het door onszelf ontwikkelde assessment platform. Op die manier ondersteunen we dagelijks HR-professionals om de juiste medewerkers te selecteren en hun potentieel te ontgrendelen.
ThalentMe geeft je de kans om op een toegankelijke manier unieke talenten te ontdekken, potentieel te realiseren en zodanig meer uit je eindejaarsgesprekken te halen. De ontwikkeltips in het rapport geven de HR-expert of leidinggevende een houvast om je medewerkers te ondersteunen en te stimuleren om zichzelf te ontwikkelen.
Meer weten? Aarzel niet om zelf de proef op de som te nemen en neem contact met ons op voor een gratis demo.
Brett Plu
HR-Psychologist
brett.plu@thalento.com
+32 11 28 62 42
Karen Celen
General Manager
karen.celen@thalento.com
+32 11 28 62 42